Elim als voorbeeld in 'Evangelical Theology in Transition'

18-07-2012

Terug van vakantie ligt het boek ‘Evangelical Theology in Transition' op mijn deurmat. Het geheel Engelstalige boek werd recent uitgegeven door de VU University Press en heeft blijkbaar een internationale lezersgroep op het oog. Dat blijkt niet alleen hieruit dat het Engelstalig is, maar ook uit het wetenschappelijk niveau. De tien artikelen zijn namelijk van een behoorlijk hoog theologisch niveau en verdienen dan ook buiten onze landsgrenzen gelezen te worden.
Hoe groot is mijn verbazing vervolgens dat ik bij het doorbladeren ineens onze Elim gemeenschap tegenkom. Wij worden een pagina lang (pg.152-153) besproken in het artikel van dr. R. Erwich ‘The Impact of Liquid Church discourse in Dutch Evangelical Churches: A Practical-Theological Analysis'. In dit artikel bespreekt Erwich hoe Nederlandse kerken reageren op de invloed van de ‘vloeibare kerk' en het postmodernisme. Elim is een van de drie voorbeelden die Erwich bespreekt en wordt genoemd als voorbeeld van een gemeenschap die het goud van de traditie combineert met het experiment van ‘liquid church' principes. Een tussenpositie tussen ‘solid' en ‘liquid'.

Gijs van den Brink

C. van der Kooi, E. van Staalduine-Sulman, A.W. Zwiep, Evangelical Theology in Transition. Essays Under the Auspices of the Center of evangelical and Reformation Theology (CERT), VU University Pres: Amsterdam 2012. 254 pgs. ISBN 9789086596003.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht