Project nieuws India


Bijles voor kinderen van de Yenadhi stam India

Bijles-India-midden.jpg

Regelmatig krijgen wij postieve verhalen te horen over het bijlesprogramma voor kinderen van de Yenadhi stam. Zoals het verhaal van Komaragiri Nagalaxmi. Zij is nu een vrolijk meisje dat de vijfde klas met mooie cijfers gehaald heeft. Zij woont met haar ouders en broer en zus in Appapuram ST Colony. Hij vader is visser en haar moeder werkt in de huizen van enkele wat rijkere families in de omgeving. Vroeger wilde zij nooit naar school, maar nu is ze blij dat zij naar de Zilla Parishad High School kan voor haar zesde klas. Zij gaat om 9.00 uur naar school en komt om 16.00 uur weer thuis. Stammenkinderen gaan zelden naar High School. De begeiders van haar moesten eerst haar ouders overtuigen hoe belangrijk school is voor zij naar school mocht gaan. Zondags gaan zij naar een Zevende Dags Adventisten kerk. Alle drie de kinderen volgen daar de kinderprogramma's. Ze leren onder andere liedjes en bijbelverzen uit hun hoofd. De kleding die zij van het programma krijgt, helpt haar om naar school te gaan.
Kosten 100 kinderen 30,- euro per kind per jaar 3.000,- euro

Uitrusting evangelisten India

Regelmatig vragen voorgangers en evangelisten Job Sudarshan van Yesupadam Charitable Society of hij kan voorzien in de verschillende noden die zij hebben. Zoals B. John uit het dorp Mulugumaku. Zijn gemeente bestaat uit 70 personen. Regelnatig gaan zij evangeliseren in de omgeving. Hij heeft geluidsapparatuur en drie fetsen nodig. Y. Santosh Raju heeft een gemeente van 20 gelovigen. De Heer heeft hem genezen van kanker. Voor zijn evengelisatiewerk heeft hij een megafoon nodig. M.; Venkata Ramana is evangelist en werkt in een stammengebied. Voor zijn levensonderhoud verhuurt hij grote tenten en kookgerei voor feesten zoals bruiloften. Hij is hard aan nieuwe tenten toe omdat de oude helemaal op zijn. Ook moet zijn kookgerei uitgebreid.
Kosten totaal 1.000,- euro

uitrusting-evangelisten.jpg

 

Alfabetiseringsklassen

Chatla-website-gecentreerd.jpg

Getuigenis van Chatla Santhoshamma die aan een eerdere klas heeft deelgenomen.

Chatla is de vrouw van Brahmaiah, ze is 47 jaar, heeft vier dochters en een zoon en woont in Karumanchi Christian Palem, Tangutur Mandal, Prakasam district, Andra Pradesh, India.
Zij werkt bij het Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme.
Enige tijd geleden is zij bevorderd tot ‘mate' voor één van de ‘Schrama Shakthi Sangha' (SSS). In elke SSS werken 15-20 dagloners. Haar taak is de maten door te geven aan de werkers. Bijvoorbeeld waar gegraven moet worden. Omdat zij analfabeet was, had zij de hulp nodig van haar zoon om deze maten op te nemen wat erg lastig was. Als haar zoon niet aanwezig kon zijn, was zij gedwongen om iemand om hulp te vragen. Zij probeerde wel om te leren lezen en schrijven, maar de andere vrouwen lachten haar dan uit en zeiden: "je bent veel te oud om nog wat te leren!" Hierdoor verloor zij de moed om ermee verder te gaan.
Toen zij hoorde van de mogelijkheid om in de Tulugu Baptist Church, Karumanchi 's avonds te leren lezen en schrijven ging zij hier enthousiast aan mee doen.
Nu kan ze lezen en schrijven. Het nemen van de maten is nu gemakkelijker voor haar. Zij kan nu ook rekenen en de dagelijkse betaling van de werkers uitrekenen. Zij kan nu voldoen aan de eisen die haar baas aan haar stelt. Zij is van niemand meer afhankelijk. Zij en haar man hebben nu nog één kind thuis en komen regelmatig naar de kerk. Vanwege haar leiderschapskwaliteiten vervult zijn een actieve rol in de kerk vooral onder de vrouwen. Zij is de kerk heel dankbaar dat zij de mogelijkheid heeft gekregen om op haar leeftijd nog te leren lezen en schrijven. Nu is haar naam echt werkelijkheid geworden, ze is een gelukkige vrouw! (Shanthosham betekent ‘geluk' in het Telegu)

Al een aantal jaren organiseert broeder Jaya alfabetiseringsklassen in gemeenten in India. Met de vijf klassen die afgelopen april aan hun tweede jaar begonnen zijn, zijn er nu 25 klassen gehouden. Elke klas heeft 25 deelnemers. Van de laatste vijf klassen kunnen alle deelnemers nu lezen en schrijven. Naast lezen en schrijven wordt ook rekenen gegeven, opvoeding, hygiëne en uitleg over de rechten die vrouwen hebben in de maatschappij. De lessen waarin veel gebruik wordt gemaakt van de gelijkenissen die Jezus vertelde, hebben grote invloed in de levens van de deelnemers. Bijvoorbeeld voor mevrouw Killada Suvarthamma. Zij heeft als kind haar ouders verloren en is opgevoed door haar grootmoeder. Vanwege armoede is zij nooit naar school geweest. Zij trouwde jong. Vanwege haar analfabetisme kwam zij allerlei problemen in haar leven tegen. Zij verlangde vurig om te leren lezen en schrijven, maar had daar jaren lang de kans niet voor. Het aanbod om aan deze klas mee te doen, was voor haar heel bijzonder. Na 18 maanden hard oefenen, kan zij nu lezen en schrijven en kan zij zichzelf redden in de samenleving. Haar vertrouwen in Jezus Christus groeide eveneens en enkele maanden geleden is zij gedoopt.

Elke klas draait twee jaar. Het tweede jaar doen de deelnemers mee die het eerste jaar nog niet voldoende geleerd hebben en is er ruimte voor nieuwe deelnemers.
We zouden graag het tweede jaar van de huidige vijf klassen mogelijk maken, totaal 125 cursisten.
Kosten: 5 x 380,- euro voor het tweede jaar = 1.900- euro.

Steun aan weduwen € 10,- p.m.

Het is een bijbelse opdracht om voor de weduwen en armen te zorgen.
In India kun je de armen niet ontlopen. In elk dorp en elke stad wordt je met hen geconfronteerd. Het is voor ons een grote zegen bij een kleine groep wat verlichting te mogen brengen.

weduwen-Paul-Daniel.jpg

Naast enkele weduwen uit de gemeente van broeder Wilson, steunen we nu ook weduwen uit de gemeente van Paul Daniel, zie foto.