Project nieuws India


Rhema-bible-college.jpg

Rhema Bible College, India

De bijbelschool voor 40 voorgangers aan het Rhema Bible College is succesvol van start gegaan. Hiermee worden de voorgangers toegerust om antwoord te geven op de vele valse leringen die in India in omloop zijn. De opleiding duurt één jaar en wordt op drie aaneensluitende dagen per maand gegeven.

Bijdrage kosten 40 studenten, 75,- per student per jaar 3.000,- euro

 

Bijles voor kinderen van de Yenadhi stam India

bijles-stammenkinderen-midd.jpg

Het bijlesprogramma voor kinderen van de Yenadhi stam voorziet nog steeds in een behoefte. Het is een enorme bemoediging en steun voor deze kinderen zodat ze gemotiveerd worden om de lessen te blijven volgen en een goede start te maken met hun leven.
Zoals Punuri Venkatesh. Hij ging dit jaar over van de 4de naar de 5de klas. Dit wordt zijn laatste jaar op de Mandal Parishad Elementary school. Chenchulu, zijn vader, verdient een beetje geld met het weven van matten en manden. Hij maakt deze van bladeren van bomen. Als hij er een aantal heeft reist hij langs de dorpen en de naastgelegen stad om ze te verkopen. Ademma, zijn moeder werkt af en toe als schoonmaakster bij rijkere huishoudens. De kleren die hij van het bijlesprogramma krijgt zijn de enige goede kleren die hij heeft. Omdat hij ze elke dag draagt, gaan ze geen heel jaar mee. Er is nu besloten de kinderen een extra stel kleren te geven zodat ze het hele jaar goed gekleed naar school kunnen gaan. Afgelopen jaar is de familie de Covenant Church gaan bezoeken. Chenchulu is altijd bereid om klussen in de kerk te doen en Venkatesh doet enthousiast mee met de zondagschool. Zo krijgen de kinderen niet alleen ondersteuning bij de lessen, maar leren zij en hun familie ook het Evangelie kennen. Zij hebben nu alle afgoden uit hun huis verwijderd en dienen alleen nog Jezus Christus.
Kosten 100 kinderen 30,- euro per kind per jaar 3.000,- euro

gospel-tours-India.jpg

 

Gospel Tours, India

Job Sudarshan en zijn team van de Yesupadam Charitable Society heeft het verlangen om in het eerste half jaar van 2018 elke maand een outreach te doen naar onbereikte mensen in India. Het gaat om een afgelegen gebied in het East Godavari district. Het is een heuvelachtig gebied en tussen de dichte bossen liggen vele kleine dorpjes. Hier wonen mensen van de Konda Reddy en Valmiki stammen. Het is moeilijk om er te komen. Op een gegeven moment kun je met de auto niet meer verder. Daarna nog een flink eind lopen. De opzet is om volgend jaar elke maand en tocht van drie dagen te maken om deze mensen te bezoeken.
Kosten 6x 130,- per maand totaal 780,- euro

 

Uitrusting evangelisten India

Regelmatig vragen voorgangers en evangelisten Job Sudarshan van Yesupadam Charitable Society of hij kan voorzien in de verschillende noden die zij hebben. Zoals B. John uit het dorp Mulugumaku. Zijn gemeente bestaat uit 70 personen. Regelnatig gaan zij evangeliseren in de omgeving. Hij heeft geluidsapparatuur en drie fetsen nodig. Y. Santosh Raju heeft een gemeente van 20 gelovigen. De Heer heeft hem genezen van kanker. Voor zijn evengelisatiewerk heeft hij een megafoon nodig. M.; Venkata Ramana is evangelist en werkt in een stammengebied. Voor zijn levensonderhoud verhuurt hij grote tenten en kookgerei voor feesten zoals bruiloften. Hij is hard aan nieuwe tenten toe omdat de oude helemaal op zijn. Ook moet zijn kookgerei uitgebreid.
Kosten totaal 1.000,- euro

uitrusting-evangelisten.jpg

 

Alfabetiseringsklassen

Chatla-website-gecentreerd.jpg

Getuigenis van Chatla Santhoshamma die aan een eerdere klas heeft deelgenomen.

Chatla is de vrouw van Brahmaiah, ze is 47 jaar, heeft vier dochters en een zoon en woont in Karumanchi Christian Palem, Tangutur Mandal, Prakasam district, Andra Pradesh, India.
Zij werkt bij het Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme.
Enige tijd geleden is zij bevorderd tot ‘mate' voor één van de ‘Schrama Shakthi Sangha' (SSS). In elke SSS werken 15-20 dagloners. Haar taak is de maten door te geven aan de werkers. Bijvoorbeeld waar gegraven moet worden. Omdat zij analfabeet was, had zij de hulp nodig van haar zoon om deze maten op te nemen wat erg lastig was. Als haar zoon niet aanwezig kon zijn, was zij gedwongen om iemand om hulp te vragen. Zij probeerde wel om te leren lezen en schrijven, maar de andere vrouwen lachten haar dan uit en zeiden: "je bent veel te oud om nog wat te leren!" Hierdoor verloor zij de moed om ermee verder te gaan.
Toen zij hoorde van de mogelijkheid om in de Tulugu Baptist Church, Karumanchi 's avonds te leren lezen en schrijven ging zij hier enthousiast aan mee doen.
Nu kan ze lezen en schrijven. Het nemen van de maten is nu gemakkelijker voor haar. Zij kan nu ook rekenen en de dagelijkse betaling van de werkers uitrekenen. Zij kan nu voldoen aan de eisen die haar baas aan haar stelt. Zij is van niemand meer afhankelijk. Zij en haar man hebben nu nog één kind thuis en komen regelmatig naar de kerk. Vanwege haar leiderschapskwaliteiten vervult zijn een actieve rol in de kerk vooral onder de vrouwen. Zij is de kerk heel dankbaar dat zij de mogelijkheid heeft gekregen om op haar leeftijd nog te leren lezen en schrijven. Nu is haar naam echt werkelijkheid geworden, ze is een gelukkige vrouw! (Shanthosham betekent ‘geluk' in het Telegu)

Al een aantal jaren organiseert broeder Jaya alfabetiseringsklassen in gemeenten in India. Met de vijf klassen die afgelopen april aan hun tweede jaar begonnen zijn, zijn er nu 25 klassen gehouden. Elke klas heeft 25 deelnemers. Van de laatste vijf klassen kunnen alle deelnemers nu lezen en schrijven. Naast lezen en schrijven wordt ook rekenen gegeven, opvoeding, hygiëne en uitleg over de rechten die vrouwen hebben in de maatschappij. De lessen waarin veel gebruik wordt gemaakt van de gelijkenissen die Jezus vertelde, hebben grote invloed in de levens van de deelnemers. Bijvoorbeeld voor mevrouw Killada Suvarthamma. Zij heeft als kind haar ouders verloren en is opgevoed door haar grootmoeder. Vanwege armoede is zij nooit naar school geweest. Zij trouwde jong. Vanwege haar analfabetisme kwam zij allerlei problemen in haar leven tegen. Zij verlangde vurig om te leren lezen en schrijven, maar had daar jaren lang de kans niet voor. Het aanbod om aan deze klas mee te doen, was voor haar heel bijzonder. Na 18 maanden hard oefenen, kan zij nu lezen en schrijven en kan zij zichzelf redden in de samenleving. Haar vertrouwen in Jezus Christus groeide eveneens en enkele maanden geleden is zij gedoopt.

Elke klas draait twee jaar. Het tweede jaar doen de deelnemers mee die het eerste jaar nog niet voldoende geleerd hebben en is er ruimte voor nieuwe deelnemers.
We zouden graag het tweede jaar van de huidige vijf klassen mogelijk maken, totaal 125 cursisten.
Kosten: 5 x 380,- euro voor het tweede jaar = 1.900- euro.

Steun aan weduwen € 10,- p.m.

Het is een bijbelse opdracht om voor de weduwen en armen te zorgen.
In India kun je de armen niet ontlopen. In elk dorp en elke stad wordt je met hen geconfronteerd. Het is voor ons een grote zegen bij een kleine groep wat verlichting te mogen brengen.

weduwen-Paul-Daniel.jpg

Naast enkele weduwen uit de gemeente van broeder Wilson, steunen we nu ook weduwen uit de gemeente van Paul Daniel, zie foto.