Eemlandhoeve, ruimte voor nieuwe monastiek?

eemlandhoeve 2.jpg

Landleven en spiritualiteit zijn van oudsher met elkaar verbonden. Nu spiritualiteit opnieuw opleeft in Nederland, raken veel mensen ook weer geïnteresseerd in het platteland. Daar zijn nog oude tradities te vinden die te maken hebben met de oerkrachten van de natuur, de afhankelijkheid van de seizoenen, het weer en de voelbare relatie met een hogere kracht, een God, een Creator.

De Eemlandhoeve is een uitgekomen droom van boer Jan Huijgen die stap voor stap het bedrijf heeft uitgebouwd tot een heus dorpje, inclusief dorpsstraat en aanliggende gebouwen. In het centrum is de potstal voor de zoogkoeien. Daaromheen liggen de vergaderruimtes, de winkel, kantoren, het landschapshuis, de zorgboerderij en andere ruimtes. De visie is om samen met elkaar een gemeenschap te vormen die insprirerend werkt naar voor elkaar voor bezoekers en voor de wijdere omgeving tot op Europees niveau aan toe.

Een gedeelte van de inspiratie voor de Eemlandhoeve komt voort uit de middeleeuwse christelijke kloostertradities. Een klooster was een oord, een geestelijke oase, waar zorg voor land, zorg voor producten, zorg voor mensen, zorg voor je hart en ziel en zaligheid samenkwamen. In kloosters vonden mensen ruimte voor een ontmoeting tussen Creator en creatie. Die ruimte schept de Eemlandhoeve ook. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om meer inhoud te geven aan deze inspiratie. Zo zijn er plannen voor een kapel, voor retraites en voor aansluiting bij de zevende regel van Johan ter Beek.

 

Voor meer info zie de website van de Eemlandhoeve